Κάνουμε σχεδιασμό τοπίου χωρίς επιπλέον κόστος

Σχεδιασμός τοπίου εξοχικής κατοικίας

Τεχνητή λίμνη στη χώρα

Σχεδόν κάθε κτίριο, είτε πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία είτε για μεγάλο πολυώροφο κτίριο, έχει τη δική του παρακείμενη περιοχή, την οποία οι κάτοικοί του προσπαθούν να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν οι κήποι των πολυκατοικιών διαχειρίζονται συχνά οι κατοικίες και οι κοινοτικές υπηρεσίες, τότε οι αυλές των ιδιωτικών νοικοκυριών δοξάζονται είτε από τους ιδιοκτήτες είτε, μαζί με επαγγελματίες κηπουρούς, από γραφεία τοπίου. Η φροντίδα ενός υπάρχοντος κήπου, παρτέρι ή μικρών αρχιτεκτονικών μορφών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη: αρκεί να ποτίζετε τα φυτά εγκαίρως, να τα καθαρίζετε και να διατηρείτε τη σωστή κατάσταση του εδάφους.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και σχεδιασμού τοπίου

Όταν δημιουργείτε ένα νέο σχέδιο τοπίου, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε για το στυλ του νέου κήπου και, στη συνέχεια, να υπολογίσετε σωστά το κόστος του αρχιτεκτονικού έργου, δηλαδή να κάνετε μια εκτίμηση.

Μία από τις βασικές αρχές του σχεδιασμού τοπίου εκφράζεται με την πιο απλή και περιεκτική φράση “σύμφωνα με το καπέλο του Senka”. Παρά τον φαινομενικό πρωτόγονο, αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί σε πολλά επίπεδα: όσον αφορά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, την κοσμοθεωρία του πελάτη και την περιοχή της επικράτειας. Ας εξετάσουμε κάθε περιορισμό ξεχωριστά.

Όσον αφορά την οικονομική πλευρά, όλα θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρα εδώ, τόσο για τον πελάτη όσο και για τον ανάδοχο: πριν από την έναρξη των εργασιών, το μελλοντικό έργο τοπίου εγγράφεται στον προϋπολογισμό και συνάπτεται συμφωνία για ένα σταθερό κόστος. Ανεξάρτητα από το πόσο κομψός θέλει ο σχεδιαστής να κάνει μια τσουλήθρα βουνού ή έναν ιαπωνικό κήπο, θα περιοριστεί στον προϋπολογισμό. Η επιλογή των φυτών, των διακοσμητικών στοιχείων και των επιστρώσεων θα καθοριστεί από το ποσό των κεφαλαίων και όχι από τη φαντασία του καλλιτέχνη. Φυσικά, μπορείτε να αμφισβητήσετε την άποψή του: “όσο πιο ακριβό, τόσο το καλύτερο” – και μπορείτε να υποστηρίξετε ότι ακόμη και με μικρή χρηματοδότηση μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θαύμα, δηλαδή ένα υπέροχο και πρωτότυπο σχέδιο σχεδιασμού. Αλλά με γνώμονα αυτή την άποψη, πλησιάζουμε σιγά σιγά στον επόμενο περιορισμό με τη μορφή των γούστων και των προτιμήσεων του πελάτη.

Σχεδιασμός τοπίου εξοχικής κατοικίας

Στην πραγματικότητα, πώς μπορεί ένας σχεδιαστής τοπίου να δημιουργήσει κάτι ασυνήθιστο και εννοιολογικό εάν σχεδόν πάντα του ζητείται να φτιάξει ένα «κλασικό» από τα πιο τυπικά φυτά και διακοσμητικά στοιχεία – κανείς άλλος δεν το έχει σε απόθεμα. Και δεν είναι κάθε πελάτης έτοιμος να αντιληφθεί κάτι νέο, όπου οι τυπικές λύσεις «δουλεύουν» πολύ καλύτερα: κωνοφόρα, χαλίκι, φλοιός και μια λίμνη με υποβρύχια αντλία. Βαρετό? Ναι, αλλά όχι για τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών γραφείου τοπίου που δεν τους αρέσει ο πειραματισμός και η πρωτοπορία.

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας, που αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού, είναι η κλίμακα του έργου. Όσο μεγαλύτερο είναι το έργο και η περιοχή του χώρου που πρέπει να μετατραπεί, τόσο περισσότερο χώρο έχει ο σχεδιαστής τοπίου για δημιουργικότητα. Αναγνωρίστε ότι έχοντας στη διάθεσή σας δεκάδες τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου, μπορείτε να φτιάξετε εντελώς διαφορετικά και χρήσιμα αντικείμενα τοπίου: μια λιμνούλα με ψάρια, ένα σιντριβάνι, ένα γήπεδο τένις ή ένα γήπεδο μπάσκετ. Και όταν περιορίζεται σε πέντε μέτρα ωφέλιμου χώρου, τι άλλο μπορεί να προσφέρει ένας σχεδιαστής εκτός από ένα γκαζόν ή ένα παρτέρι στα όρια;

Σχεδιασμός τοπίου εξοχικής κατοικίας

ξηρό ρεύμα

Σχεδιασμός τοπίου με αριθμούς

Η τυπική εκτίμηση για εργασίες τοπίου περιλαμβάνει μια λίστα των δαπανών που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός σχεδίου πίσω αυλής. Όλα τα έξοδα στην εκτίμηση μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους, μεταξύ των οποίων. διακοσμητικά φυλλώδη, ανθοφόρα φυτά, δέντρα, εξοπλισμός, γλάστρα, χώμα κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στον υπολογισμό είναι συνήθως κόστος εργασίας: πληρωμή για τις υπηρεσίες του σχεδιαστή τοπίου, του κηπουρού, του λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού – συνολικά αυτά τα κόστη μπορεί να είναι έως και 30-40% της συνολικής εκτίμησης κόστους.

Για τον υπολογισμό του κόστους του εργατικού κόστους για τον σχεδιαστή και τους κύριους εργάτες, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί κατά προσέγγιση η διάρκεια της εργασίας τους. Επομένως, η εγκατάσταση μιας τσουλήθρας βουνού σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες ώρες, εάν ο σχεδιαστής τοπίου έχει στη διάθεσή του αρκετές διακοσμητικές πέτρες, φυτά και αρχιτεκτονικές μορφές. Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση ενός πάρκου ή μιας πλατείας της πόλης θα απαιτήσει την προσπάθεια πολλών εργαζομένων και εξοπλισμού. Για παράδειγμα, εξετάστε τον βασικό αλγόριθμο για τον σχεδιασμό και τον εξωραϊσμό της παρακείμενης περιοχής ενός αρχοντικού ή εξοχικού σπιτιού:

  • σχεδιασμός ανακούφισης με χρήση μηχανοποίησης, εξοπλισμού και επαγγελματικών εργαλείων. Επομένως, για να δημιουργηθούν τεχνητές δεξαμενές μπορεί να απαιτείται ισχυρό σύστημα αποστράγγισης καθώς και εμβάθυνση του εδάφους, αλλά μάλλον οι αλπικές τσουλήθρες χτίζονται συνήθως σε λόφους και αναχώματα, και κρήνες σε καταρράκτες σε πλαγιές και πλαγιές.
  • σχεδιασμός τοπίου: η ανάπτυξη του στυλ του πάρκου, η οργάνωση της περιοχής τοπίου κ.λπ.
  • προϋπολογισμός για εξωραϊσμό σε περιφερειακές ή εμπορικές τιμές. Η ανάπτυξη μιας εκτίμησης σάς επιτρέπει να εκτιμήσετε με ακρίβεια το προγραμματισμένο κόστος για την παραγωγή έργων κατασκευής και εγκατάστασης στο πλαίσιο του δημιουργημένου σχεδιασμού τοπίου. Για να κάνετε μια εκτίμηση, θα χρειαστείτε τιμές για εργασία, υπηρεσίες και υλικά από τιμοκαταλόγους ή εμπορικές προσφορές από γραφεία τοπίου. Στην πρόβλεψη, μπορείτε επίσης να λάβετε τιμές για αγαθά και υπηρεσίες από κρατικές συλλογές (περιφερειακές ή ομοσπονδιακές). Για μέγιστη ακρίβεια, οι εκτιμήσεις τοπίου μπορούν να υπολογιστούν με διάφορους τρόπους: τόσο με εμπορικές όσο και με βασικές τυπικές τιμές.

Σχεδιασμός τοπίου εξοχικής κατοικίας

Ετοιμάζουμε μια εκτίμηση για εργασίες τοπίου

Ο ικανός υπολογισμός του προϋπολογισμού είναι μια σημαντική πτυχή του τοπίου και του εξωτερικού σχεδιασμού κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα προετοιμασίας μιας εκτεταμένης εκτίμησης για το σχεδιασμό τοπίου.

κάποιου είδους επιχείρησηΤιμή
Κάθετη διάταξη του ιστότοπου400 rub/sotka
Ανάπτυξη σχεδίου συστήματος αποχέτευσης και καταιγίδας600 ρούβλια/sotka
Σχεδιασμός αρδευτικών και αρδευτικών συστημάτων με σύνταξη προδιαγραφών και εκτιμήσεων600 ρούβλια/sotka
Προετοιμάστε ένα έργο για τον φωτισμό του χώρου400 rub/sotka
Ανάπτυξη σχεδίου τοποθέτησης σιδηροτροχιών, σχέδια διάταξης6000 ρούβλια / σύνολο εγγράφων
Ανάπτυξη λεπτομερούς δενδροπλάνου με αιτιολόγηση της εδαφικής κατανομής μεμονωμένων φυτών700 ρούβλια/sotka
Σχεδιασμός αθλητικών και παιδικών χαρών, γηπέδων7000 ρούβλια / σύνολο εγγράφων

Το ονομάζουμε ενοποιημένη εκτίμηση επειδή οι εργασίες σχεδιασμού που αναφέρονται σε αυτήν είναι πολύπλοκες και αποτελούνται από πολλές βοηθητικές και ενδιάμεσες διαδικασίες.

Ας υποθέσουμε ότι κατά τη χάραξη των κομματιών θα είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες εργασίες και δραστηριότητες που έχουν επίσης κόστος μονάδας, για παράδειγμα:

  • θεμέλιο άμμου και χαλικιού – 200 ρούβλια / m²,
  • σκάψιμο τάφρου – 500 ρούβλια / m²,
  • ενίσχυση πλέγματος – 150 ρούβλια / m²,
  • σκυροδέτηση – 300 ρούβλια / m²,
  • τοποθέτηση πλακόστρωτων πλακών, πλακοστρώσεων ή θρυμματισμένης πέτρας – από 700 ρούβλια / m².

Δεν απαιτείται επαγγελματίας εκτιμητής για τους περισσότερους υπολογισμούς – απλώς συνοψίζοντας το κόστος των αγορασμένων φυτών, διακόσμησης, εξοπλισμού, τοπίου και αρχιτεκτονικών μορφών με το κόστος εγκατάστασης. Πολλές πληροφορίες για τις τιμές μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους των φυτωρίων, των πωλητών οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών στο Διαδίκτυο.

Ανταλλαγές ανεξάρτητων επαγγελματιών ή ιστότοποι διαφήμισης όπου εγγράφονται συχνά αυτοί οι επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στις τιμές των υπηρεσιών σχεδιαστών τοπίου. Εάν η περιοχή για βελτίωση είναι μικρή, τότε μπορείτε να ενεργήσετε ως σχεδιαστής μόνοι σας: θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αποκτήσετε νέα εμπειρία.

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Ποιο είναι το κόστος των οικοδομικών μειγμάτων; | Όλα θα είναι πολύ ωραία!

Σύμφωνα με ανάλυση της BusinesStat, η αγορά μιγμάτων ξηρών κτιρίων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 5,2% …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *