Πώς να προστατευτείτε από το «επιβλαβές» νερό;

Aquahome - σταθμός αποσκλήρυνσης και καθαρισμού νερού

Aquahome – σταθμός αποσκλήρυνσης και καθαρισμού νερού

Έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του πόσιμου νερού. Ερευνα. Όχι μόνο ξεδιψάει, αλλά παρέχει στον οργανισμό έως και το 25% των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ιώδιο, φθόριο και άλλα μικρο και μακροστοιχεία. Η ανεπάρκεια αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας και η περίσσεια μπορεί να βλάψει το άτομο. Δυστυχώς, στις περισσότερες ρωσικές περιοχές, το νερό της βρύσης περιέχει όχι μόνο υπερβολικές ποσότητες αλατιού και μετάλλων, αλλά και επιβλαβή αέρια όπως η αμμωνία. Και σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και ραδιενεργά αέρια, συμπεριλαμβανομένου του ραδονίου, μπορούν να βρεθούν σε αυτό. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με τη βοήθεια συστημάτων καθαρισμού νερού που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη σύνθεση του νερού.

Οποιοδήποτε νερό, εκτός από το αποσταγμένο, περιέχει ορισμένες ακαθαρσίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το ποιες ουσίες είναι διαλυμένες σε αυτό εξαρτάται από την προέλευσή του. Τις περισσότερες φορές, άλατα μετάλλων αλκαλικών γαιών, ειδικά μαγνησίου και ασβεστίου, υπάρχουν στο νερό, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της σκληρότητάς του.

Τι συμβαίνει με το σκληρό νερό;

Το σκληρό νερό μπορεί να φέρει τεράστια προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Τα διαλυτά άλατα ασβεστίου και μαγνησίου κρυσταλλώνονται όταν θερμαίνονται και εναποτίθενται με τη μορφή αλάτων στα θερμαντικά στοιχεία των οικιακών συσκευών (λέβητες, λέβητες, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, σίδερα και ηλεκτρικοί βραστήρες), καθώς και στα εξαρτήματα των συστημάτων θέρμανσης. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του εξοπλισμού, στη χειρότερη, σε ζημιά ή ακόμα και σε αστοχία.

Για παράδειγμα, με εναποθέσεις αλατιού στο υδραυλικό τμήμα του λέβητα, το φορτίο στην αντλία κυκλοφορίας αυξάνεται, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της. Εάν σχηματιστεί ένα στρώμα ασβέστη στις επιφάνειες του εναλλάκτη θερμότητας, ο ογκομετρικός ρυθμός ροής του φορέα θερμότητας μειώνεται, ενώ ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του εναλλάκτη θερμότητας αυξάνεται. Μόνο εναποθέσεις πάχους 1 mm σε αγωγούς και καλοριφέρ μειώνουν την απόδοση θέρμανσης κατά 10% και μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στους σωλήνες του συστήματος θέρμανσης με την πάροδο του χρόνου.

Τα σημάδια του σκληρού νερού φαίνονται ακόμη και με γυμνό μάτι:

 • εμφανίζεται μια κιτρινωπή επίστρωση στα υδραυλικά.
 • Η κατανάλωση απορρυπαντικού αυξάνεται – αφρίζουν άσχημα σε τέτοιο νερό, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και ξεπλένουν χειρότερα τη βρωμιά.
 • τα πράγματα χειροτερεύουν – με το συχνό πλύσιμο, τα υλικά συρρικνώνονται και γίνονται «τσιμπήματα» στην αφή, χάνουν το λαμπερό τους χρώμα, ακόμη και κηλίδες και λεκέδες μπορεί να εμφανιστούν πάνω τους.
 • με τις αποθέσεις αλατιού σε οικιακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, η διάρκεια ζωής του μειώνεται σημαντικά.

Για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα του σκληρού νερού, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, δηλαδή να τα μαλακώσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αλλά η πιο κοινή τεχνολογία σήμερα είναι η αφαίρεση των αλάτων σκληρότητας σύμφωνα με την αρχή της ιοντοανταλλαγής. Κατά τη διαδικασία αποσκλήρυνσης, τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που δημιουργούν τη σκληρότητα του νερού απομακρύνονται από το νερό. Στη συνέχεια αντικαθίστανται από ιόντα νατρίου.

Η τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων εφαρμόζεται σε πολλά συστήματα αποσκλήρυνσης νερού οικιακής χρήσης. Αλλά εάν σε απλά φίλτρα για την κανονική τους λειτουργία είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε συνεχώς την κατάσταση του φυσιγγίου και να το αντικαθιστάτε με ένα νέο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (ή να το ανανεώνετε μόνοι σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό), τότε οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις κάνουν τα πάντα αυτόματα , χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. .

Για παράδειγμα, η Viessmann προσφέρει στους χρήστες μια σειρά από σταθμούς αποσκλήρυνσης νερού Aquahome εξοπλισμένοι με έναν μοναδικό ψηφιακό ελεγκτή. Παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας νερού-αλατιού, και ξεκινά αυτόματα την αναγέννηση της ρητίνης όταν η ικανότητα ανταλλαγής ιόντων του φορτίου πέσει κατά 97%, γεγονός που αυξάνει την οικονομική απόδοση της εγκατάστασης και είναι ιδιαίτερα αισθητή στη μέγιστη κατανάλωση νερού.

Μονάδες επεξεργασίας νερού Viessmann

Μονάδες επεξεργασίας νερού Viessmann

Όπως εξηγεί ο Ilya Fomenkov, μηχανικός ανάπτυξης της Vitoset στη Viessmann, το πατενταρισμένο πρωτόκολλο του ελεγκτή επιτρέπει στον σταθμό να χρησιμοποιεί τη βέλτιστη ποσότητα αλατιού και νερού που απαιτείται για την αναγέννηση. Η σειρά Aquahome προσφέρει συσκευές με διαφορετικές επιδόσεις για κάθε επιλογή στέγασης: από 1,1 m3/h, κατάλληλο για μικρά διαμερίσματα σε διαμερίσματα, έως 2,9 m3/h – για πολυκατοικίες με μόνιμη κατοικία άνω των πέντε ατόμων. Όλα τα μοντέλα έχουν συμπαγή και ελκυστικό σχεδιασμό που παρέχει μέγιστη εξοικονόμηση χώρου, ακόμη και σε μικρούς χώρους.

Τι άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο το νερό;

Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει όχι μόνο άλατα σκληρότητας, αλλά και άλλα συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεσή του θα είναι ατομική (ανάλογα με τη γεωγραφία της περιοχής και τη θέση του φράχτη). Επομένως, η μεγαλύτερη ποσότητα ακαθαρσιών βρίσκεται συνήθως στο νερό που εισέρχεται στο σύστημα παροχής νερού από το πηγάδι. Ανάλογα με το βάθος της υδραυλικής δομής, συχνά βρίσκονται διάφορες ουσίες που διεισδύουν από την επιφάνεια από τη βροχή και λιώνουν το νερό:

 • τοξικές ενώσεις από πηγές τεχνολογικής ρύπανσης (χωματερές, βενζινάδικα κ.λπ.).
 • διάφορα απόβλητα από ζώα και ανθρώπους·
 • Νιτρικά και φυτοφάρμακα από χωράφια και κήπους.
 • παθογόνα βακτήρια που ευδοκιμούν σε σχετικά μικρό εσωτερικό βάθος πηγαδιού (έως 50 μέτρα).
 • άλατα βαρέων μετάλλων κ.λπ.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο είναι τα χημικά στοιχεία που δεν έχουν ούτε γεύση ούτε οσμή. Η παρουσία τους στο νερό μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με εργαστηριακή ανάλυση. Εάν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε μια δυνητικά επικίνδυνη πηγή ρύπανσης, συνιστάται να προσθέσετε ένα πολυλειτουργικό φίλτρο στο αποσκληρυντικό. Για παράδειγμα, το Aquacarbon της Viessmann, το οποίο μπορεί να καθαρίσει το νερό από τα φυτοφάρμακα και επίσης να βελτιώσει το χρώμα και τη γεύση του. Αλλά το καλύτερο από όλα, αυτό το φίλτρο αφαιρεί τα μόρια χλωρίου. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείται στον καθαρισμό του νερού της βρύσης σε διαμερίσματα.

Viessmann Aquacarbon - φίλτρο ιζήματος για βελτίωση της γεύσης και της μυρωδιάς του νερού

Viessmann Aquacarbon – φίλτρο ιζήματος για βελτίωση της γεύσης και της μυρωδιάς του νερού

Το νερό των πηγαδιών είναι πολύ πιο καθαρό. Ανάλογα με την περιοχή, το βάθος τους μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 280 μέτρα, επομένως επιβλαβείς ουσίες στην επιφάνεια, βιολογικές ενώσεις και ανθρωπογενή προϊόντα ανθρώπινης προέλευσης δεν διεισδύουν. Ωστόσο, ενδέχεται να μην πληροί τα πρότυπα ποιότητας. Για παράδειγμα, το νερό των πηγαδιών στη Μόσχα και στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας της Μόσχας περιέχει αυξημένες ποσότητες σιδήρου και μαγγανίου και το St. Η Πετρούπολη και τα πλησιέστερα προάστια έχουν υψηλή ανοργανοποίηση, γεγονός που το καθιστά πολύ άβολο στη χρήση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται η εγκατάσταση μιας ειδικής λύσης όπως το Aquamix N. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον καθαρισμό του νερού των πηγαδιών. Αυτός ο σταθμός όχι μόνο μαλακώνει το νερό, αλλά αφαιρεί επίσης την περίσσεια σιδήρου, μαγγανίου και μικρές ποσότητες οργανικών ενώσεων. Στην πραγματικότητα, πολλά φίλτρα συνδυάζονται σε μια συμπαγή συσκευή ταυτόχρονα, κάτι που ξεχωριστά απαιτεί σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και πολύ χώρο εγκατάστασης.

Χαρακτηριστικά του νερού της βρύσης σε διαμερίσματα

Το νερό από την κεντρική πηγή νερού μπορεί επίσης να είναι σκληρό και κακής ποιότητας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

 • παραβιάσεις της τεχνολογίας απολύμανσης νερού. Εξαιτίας αυτών, τα παθογόνα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό.
 • αυξημένη περιεκτικότητα σε χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού.
 • ακαθαρσίες στη μονάδα επεξεργασίας που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα φίλτρα.
 • η συμπερίληψη ξένων ακαθαρσιών, όπως η σκουριά από τα τοιχώματα των σωλήνων νερού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να μαλακώσετε και να αφαιρέσετε το χλώριο από το νερό της βρύσης για να είναι άνετο στη χρήση. Ο συμπαγής σταθμός Aquahome DUO είναι ιδανικός για αυτό. Εκτός από το αποσκληρυντικό νερού, περιέχει ένα στρώμα ενεργού άνθρακα, το οποίο εξαλείφει τη δυσάρεστη οσμή και γεύση του χλωρίου και επίσης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μείωσης της ικανότητας φιλτραρίσματος του στρώματος ανταλλαγής ιόντων. Τα φυσίγγια στη μονάδα δεν χρειάζεται να αλλάξουν, για μακροχρόνια λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας, μόνο η δεξαμενή αλατιού πρέπει να γεμίζεται περιοδικά, γι ‘αυτό θα αρκεί να αγοράσετε μια σακούλα (25 kg) δισκίων αλατιού.

Σταθμοί αποσκλήρυνσης νερού Aquahome Duo

Σταθμοί αποσκλήρυνσης νερού Aquahome Duo

«Το νέο προϊόν της Viessmann, Aquahome DUO, αντικαθιστά δύο συσκευές καθαρισμού νερού ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ιδανική λύση για σύγχρονο και οικονομικό καθαρισμό νερού, που θα εξασφαλίσει την άνετη χρήση του για όλους τους κατοίκους του σπιτιού. Ilya Fomenkov από τη Viessmann, εφιστώ την προσοχή σας στην ανάγκη για ένα μηχανικό φίλτρο για τη μείωση του φορτίου στο υλικό φίλτρου της κύριας συσκευής πριν από την εγκατάσταση.

Σχετικά με admin

Ελέγξτε επίσης

Ποιο είναι το κόστος των οικοδομικών μειγμάτων; | Όλα θα είναι πολύ ωραία!

Σύμφωνα με ανάλυση της BusinesStat, η αγορά μιγμάτων ξηρών κτιρίων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 5,2% …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *